80-tals kläder

Modet och stilen från 80-talet var minst sagt väldigt färgglatt och spännande och det är kanske därför det idag är ett så populärt inslag på fester och maskerader. Men man kan även se en hel del av 80-tals modet som stil idag, speciellt hos modemedvetna.

För många så ansågs 80-talet vara en stor tid. MTV började sina sändningar och musik och mode nådde ut till ungdomar på ett sätt som aldrig förr. En del ansåg dock att 80-talet bara var dåligt, tuperat hår och trasiga kläder, men visst var modet på 80-talet något alldeles speciellt.

Anledningen till att 80-talskläder var så färgglada och intressanta var att många försökte uttrycka sin kreativitet och individualitet just genom klädstilen. Båda könen verkade leta efter en identitet. På 80-talet såg vi en västereuropeisk högkonjunktur och detta influerade även modet. Världen var vid den här tiden i ständig förändring. Sovietunionen upplöstes och Berlinmuren föll. Denna nya öppenhet gjorde att östblocksländerna ville ta del av den västerländsa frigörelsen och därmed också modet.

Designerkläder blev väldigt populära vid den här tiden. Märkesnamn blev statussymboler för till exempel sportkläder, parfymer, kläder, väskor, halsdukar och glasögon. Konsumtionssamhället byggdes nu upp och kreditkort infördes för att aktivt uppmuntra en ökad konsumtion. Kläder var en av de produkter som verkligen sköt i höjden vad gäller inköp.

Det vi oftast kommer ihåg från 80-talskläderna är pulsen, färgen och framför allt attityden. Man skulle visa vem man var och det var väldigt sällan man stötte på någon som bar precis samma kläder. En hel del kläder under 80-talet smickrade verkligen kvinnans kropp. Man kunde lätt dölja benen med färgstarka trikåer och matcha med en stor tröja som visar axlarna men skyler gäddhänget. Som kvinna kunde man välja precis vad man ville visa och vad man vilje dölja, men ändå följa modet.

Ett annat sätt att enkelt visa att man är ute efter 80-talets stil är att använda en halsduk eller snusnäsduk att binda upp håret med. Antingen i hästsvans eller på annat sätt. Som man kan man sätta på sig stentvättade jeans, men ännu hellre en glänsande vit kostym med smal slips. Kvinnors kostymer på 80-talet var inte vidare smickrande med sina stora axelvaddar, men för män var det som sagt det man skulle klä sig i. Om man nu inte var punkare eller hårdrockare.

Om det råkar vara så att du ska på 80-tals fest och klä dig i 80-talskläder så kan du vara lugn. Det enda sättet att få till den rätta stilen är att sätta på sig alldeles för starka färger och alldeles för mycket kläder och smycken. Du behöver alltså inte oroa dig för att det ska bli för mycket, utan för lite. Om du är kvinna, på med lager på lager av kläder. Eller träningskläder, men glöm i så fall inte pannbandet och benvärmarna. Som man har du en del stilar att välja på, men en vit kavaj med smal, färgglad slips, i sann Miami Vice stil, funkar varje gång. Ha så roligt på festen och glöm inte – mer är bättre just vid detta tillfället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *