Det är nyttigt med korsord och jogging

Få sysselsättningar är så nyttiga för den mentala rörligheten som korsordslösning – något som läkare och många andra sedan länge lärt sig och försöker förmedla till de som börjar komma upp i åren. Det gäller att hålla hjärnan i trim såväl som kroppen. Och man bör heller inte glömma den sociala biten: Många ordentusiaster samlas regelbundet för att lösa korsord gemensamt – ett sätt att umgås om man nu inte gillar ”vanligt” föreningsliv. Melodikrysset som är en långkörare i radio är ett bra exempel på korsord som många korsordslösare gärna hjälps åt med, vilket framgår av åtskilliga grupper på facebook och i andra forum.

Men korsordslösning är också en stillasittande sysselsättning, vilket kanske kan vara en anledning till att äldre i högre grad än yngre generellt sett tycks gilla korsord? Unga är ju naturligt mer intresserade av kroppsaktiviteter än äldre men slarvar kanske då och då med den mentala träningen så att säga. Handling och tanke går inte alltid längs samma väg genom livet om man är ung. Och när man kommer lite upp i ålder och visdom kan det kännas lockande att skylla på detta för att slippa gå någon väg alls utan hellre med ålderns rätt lägga sig i hängmattan, med eller utan korsord.

Kanske borde man därför slå ett slag för ”korsordsjogging”, för att samtidigt locka både ung och gammal att inte bara träna knoppen utan också träna kroppen? Varför inte ”Toughest” med några ”korsordshinder” på vägen? Så att man inte bara fokuserar på det ena eller det andra, utan satsar på helheten. Yngre förmågor springer och hoppar och klättrar helt naturligt bättre än äldre – medan de säkert har en del att lära när det gäller att lösa korsord och överhuvudtaget använda sina grå celler! Små korsordsklurigheter på vägen mellan start och mål i ett kraftprovslopp, borde alltså borga för att förbättra konditionen hos de äldre soffsittarna, och hjärnaktivititeten hos de yngre – men viktigast av allt: Öka förståelsen mellan generationerna och bygga broar mellan gammal och ung. Sådana självklara saker för dagens ungdom som hur man lägger in en kontakt på en mobiltelefon – om man överhuvudtaget har någon – eller twittrar om senaste nytt på kroppsvårdsfronten kan för många äldre verka lika obegripligt som det är för många unga att veta varför brandmannen i korsord använder lågskor eller varför ELDFÄNGD BOXARCHAMP blir FLAMINGO.

Det är alltid så att den samlade kunskapen är större än individens, oavsett om individen är gammal eller ung, så varför inte hjälpas åt över generationerna och bortom konventionerna där de gamla bara förväntas sitta med barnbarnen i knät och prata om hur det var på det gamla goda 1970-talet och dagens unga förväntas springa ensamma längs livets hinderbana: App and away!

Redo att lösa korsord ? För ho gratis här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *