Disney Frost barnkläder – låt fantasin flöda!

Barn tycker om att klä ut sig. För närvarande är det väldigt populärt för tjejer att klä ut sig i barnkläder från Disneys film Frost. Man kan hitta utklädningskläder om man vill föreställa Olof eller Anna, men allra populärast är det att klä ut sig till ”isdrottningen” Elsa. Varför är det så viktigt för barn att få klä ut sig i leken och hur väljer barnet vad han eller hon ska klä ut sig till?

Leken är otroligt viktig

För att en aktivitet ska kallas lek behöver den vara frivillig, spontan, lustbetonad och den får inte vara målstyrd. Det är själva processen, inte målet med leken, som är viktig. Barn verkar ha en inneboende lust att utforska sin omvärld och leken hjälper till att göra verkligheten lite mer begriplig. Leken kan också vara ett sätt att bearbeta händelser man upplevt och/eller intryck som man fått. I leken utvecklar barn sin fantasi, kreativitet och kommunikationsförmåga.

Det är genom leken som barnet lär känna sig själv och sin omgivning. Att leka låtsaslekar, däribland att klä ut sig, är ett sätt att förställa sig något annat och att tänka sig in i en annan människas situation. Detta är en väldigt bra egenskap för framtiden och leder förhoppningsvis till att man som vuxen kan visa empati gentemot andra.

3-5 år

Barn mellan tre och fem år leker ofta i mindre grupper eller två och två. Ofta är det roligt att klä ut sig och låtsas vara någon annan. Barn i den här åldern behöver plats för lekar där de kan röra sig ordentligt, till exempel springa, hoppa, klättra och dansa. De har roligt samtidigt som de lägger grunden till sin intellektuella och sociala förmåga. I denna ålder är det vanligt att se en eller två Elsor som snurrar runt med sina vackra klänningar och sjunger ledmotivet till filmen ”Slå dig fri”. Otroligt nog kan man idag även höra en 3-åring som sjunger den engelska versionen ”Let it go”. En del ord kanske är lite påhittade, men här kan vi tydligt se vi hur t ex. youtube påverkar våra barn i en väldigt tidig ålder.

5-7 år

Många barn mellan fem och sju år leker gärna i grupp, men de har fortfarande behov av att leka ensamma. Barn kan nu skilja på fantasi och verklighet, men många barn i den här åldern tycker att det är roligt att låtsas vara någon annan och leker gärna rollekar. Barnen kan i denna ålder återberätta historien om Frost (filmen är ganska lång, så ofta är bara de viktigaste händelserna med i återberättelsen) och klär gärna ut sig allteftersom historien fortskrider. Många ser Frost som en ”tjejfilm”, men det finns även många starka killroller i filmen. Och vem har bestämt att det inte kan få vara en kille som klär ut sig till Elsa? Fantasin bör få vara ändlös. Det är bra om barnet kan ha olika kostymer från filmen att välja emellan för att fritt få välja mellan dessa.

Låt ditt barn klä ut sig i Frost barnkläder och låt fantasin flöda!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *