Fulsnygga trendtöntar

I Skandinavien så har julen alltid varit årets största högtid, och den går till och med så långt bak i tiden att den firades redan på vikingatiden. På den tiden satt det långhåriga, tuffa killar runt lägerelden och drack mjöd och jämförde krigsbedrifter, och de var iklädda tjocka plagg av ylle och päls. Idag sitter det fortfarande karlar runt den öppna spisen, nu med glögg, men istället för tuffa kappor och tunikor i naturliga färger sitter de nu iförda galna mönster, bjällror, glitter och fula julmotiv. Så hur hamnade svenska män här?

Jultröjan har ett lika motsägelsefullt förflutet som dess utseende; samtidigt som den är ful och vråltöntig är den även festlig och supertrendig. Där den ursprungligen gavs bort med omtanke och kärlek ges den nu i lätt ironisk ton och ju grällare och skrikigare desto bättre. Vissa män tycker fortfarande att en jultröja herr är rejält pinsam att ha på sig medan andra har omfamnat tanken och upplever den som ett julens måste!

Jultröjans första dagar

Jultröjans ursprung bottnar i nordeuropeiska handarbetes-traditioner som stickning och virkning i kombination med sömnad och broderi. Inför julen var det vanligt att man gav varandra gåvor som var handgjorda och praktiska, och inför just julen gav man på grund av årstiden bort varma plagg som mössor, vantar, halsdukar, raggsockor och tröjor. Eftersom just julen är en festlig högtid tyckte man om att dekorera plaggen med färggranna element, som snöflingor och granar, vilket ses i traditionella Färö-mönster.

Nu är det dock så att inte alla hemgjorda plagg blir särskilt lyckade, och det var inte ovanligt att man fick en vansinnigt ful tröja av sin mormor eller farmor. Samtidigt kände många att de måste ha den på sig, åtminstone under julfesten, vilket gjorde att vuxna karlar gick omkring med närmast barnsligt dekorerade och mönstrade plagg.

Detta snappade två irländska TV-presentatörer upp på 80-talet, och inledde en tradition att alltid ha på sig dessa extremt fula men också kul jultröjor under julhelgen, vilket snart spred sig som en löpeld. Under julprogram satte sångare och skådespelare på sig jultröjor under sina framföranden och när Colin Firth dök upp i en klassisk sådan tröja i filmen Bridget Jones dagbok, förälskade sig publiken i denna gräsliga men samtidigt gulliga tröja.

Idag är jultröjan ett måste och till och med stenhårda hårdrocksgrupper som Slayer lanserar sin egen jultröja varje år. Herrarnas jultröja har fullbordat sin cykel; nu är karlarna tuffa igen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *