Hur fungerar hörseln?

För att ha en förståelse för hur hörseln fungerar bör man först ha underförstått att ljud är vibrationer som tar sig genom luften och inte kan ses med blotta ögat. Vid tal, en ringande telefon eller skvättande regn mot rutan (ja, egentligen allt som skapar ljud) skickas vibrationer genom luften åt ett flertal olika håll. Dessa vibrationer kallas för ljudvågor. I princip alla ljudvågor är unika. Tack vare detta låter olika människor och saker på olika sätt. Ljudvågor kan vara starka, svaga, lågfrekventa eller högfrekventa. När ljudvågor fångas upp av örat görs de om till meddelande som hjärnan förstår. Hur korrekt de fångas upp och hur klart de förvandlas beror på hur friska våra öron är.

Det börjar med att ljudvågorna tar sig igenom hörselgången och når trumhinnan. Ljudvågorna gör så att trumhinnan samt mellanörats hörselben vibrerar. Dessa vibrationer förökar sig genom en vätska i innerörat (som är format ungefär som en spiral) Det här gör så att de mindre hårcellerna i cochlean rör på sig. Vibrationerna upptas av hårcellerna som sedan gör om dem till kemiska signaler för hörselnärven. Därefter sänder hörselnerven information till hjärnan genom elektriska impulser, där dessa tolkas som ljud.

Varför har man två öron?

Det är sannerligen inte samma sak att höra med ett öra som det är att höra med två. När vi kan uppta information från båda öronen är vi inte medvetna om att vi faktiskt räknar ut var ljudet kommer ifrån, åt vilket håll det rör sig, ljudegenskaperna och mycket mer. På grund av den här hörseln som tar hänsyn till riktning kan vi på mindre än en sekund exempelvis förstå vem som talar var, åt vilket håll en motorcykel färdas och varifrån någon ropar. Egenskapen att kunna tolka ljud kommer från det faktum att ljudet hörs starkare på sidan där ljudet kommer ifrån, då huvudet reducerar ljudstyrkan innan den når det andra örat. Ljudet når också ett av öronen tidigare än det andra, alltså örat som är närmast ljudet. På så sätt blir det lättare för oss att navigera. Tester visar även att man lättare hör tal i bakgrundsljud om man kan använda sig av båda öronen. Samtidigt kan vi också omedvetet fokusera på det som vi vill höra, genom att trycka undan ljud från den ena sidan och göra ljudet på den andra starkare.

Testa sig för hörselskada

Det är av yttersta vikt att märka en hörselskada så fort som möjligt. Då kan du nämligen slippa större besvär i relationerna med dina medmänniskor samt hålla dig borta från ett stort antal hälsorisker. Det är uttröttande att ha svårigheter med hörseln, både mentalt och fysiskt. Missförstånd uppstår och man kan känna sig utanför. Man kan även spänna sig för mycket, då man ofta anstränger sig för att försöka höra vad de andra säger och slippa oron av att missa någonting viktigt. Sammanfattningsvis kan du alltså drabbas av jobbiga konsekvenser om du under en lång tid inte klarar av att höra ordentligt. Du kan känna dig väldigt trött, får huvudvärk, smärta i nacken och andra hälsoproblem. För att undvika detta bör du därför testa din hörsel regelbundet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *