Hur kan man ta bort åderbråck

Åderbråck heter det när vener på underbenen blir synliga och sticker ut. Dessa brukar ofta vara utåtbuktande och ibland vara blå/lila i färg. Det är inte sällan dessa också smärtar, även om detta inte är ett obligatoriskt sjukdomskriterium. Många som drabbas av åderbråck känner sig väldigt tyngda av problemet, och söker därför lösningar. I den här texten kommer dessa lösningar presenteras.

Varför får man åderbråck?

Att drabbas av åderbråck är inte sällsynt eller farligt. Mycket handlar om ärftlighet. Andra faktorer som kan spela in är följande:

  • Fetma
  • Graviditet
  • Ålder
  • Hormonrubbningar

Åderbråck är inte alltid smärtsamt, som tidigare nämnt. Men det betyder inte att de kommer utan komplikationer. Många drabbade känner sig obekväma med de synliga venerna, och känner sig till exempel osäkra i sammanhang där benen visas. Det kan orsaka problem med självförtroendet och den psykiska hälsan.

Hur tar man bort åderbråck?

Det viktigaste att komma ihåg är att åderbråck kan lindras och tas bort. Det finns ett flertal metoder som används för att ta bort åderbråck, därför finns det ingen anledning att känna sig alltför tyngd av besvären: hjälp finns att få.

Kompressionsstrumpor/Stödstrumpor

Många använder ordet kompressionsstrumpor synonymt med stödstrumpor. Men kompressionsstrumpan kan endast utskrivas av en läkare, medans stödstrumpan är tillgänglig på både apotek och andra affärer.

Vi kommer att fokusera på kompressionsstrumpor, då dessa är medicinska. Kompressionsstrumpan stramar åt längs vristen och erbjuder ett ”stöd” för blodcirkulationen. Det som trycket medför är en hjälpande hand för vadmuskelns pumpande. Det i sin tur gör att blodcirkulationen blir bättre och det motverkar blodproppar samt åderbråck.

Krämer och salvor

Man kan i förebyggande syfte använda en kräm eller salva som lindrar besvären. De kan även återförsluta de svullna venerna och minska smärta. Men det är inte garanterat att dessa medel fungerar helt. Dessa krämer och salvor kan införskaffas hos ett Apotek eller skrivas ut av en läkare.

Laserbehandling

Om du snabbt vill få bort dina åderbråck kan du gå till en klinik som utför laserbehandlingar. Denna metod är säker och effektiv. En tunn nål förs in i huden, där laserfiber förs in. Lasern hettar upp kärlväggarna och åderbråcken kollapsar.

Skumbehandling

När man väljer att göra en skumbehandling införs ett medel som i kombination med luft blir till skum. Det här skummet gör så att åderbråcken kollapsar. Det här är en kemisk metod som sker med noga uppsikt under ultraljud.

Den bästa metoden för att bli av med åderbråck

Den bästa metoden för borttagning av åderbråck är individuell. Beroende på grad av åderbråck, problematik och preferens, så varierar vad som är den bästa metoden. Därför är det viktigt att konsultera med en läkare så att bästa metod för just dig tillämpas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *