Ny Webbdesign

Så vad utmärker sig i år vad gäller webbdesign? Här kommer lite tips på färg och form.

Färg

Gråskala och ljusa färger

En grå bakgrund är ett tidlöst knep för att göra en hemsida lättnavigeradoch lättläst. Med några färggranna detaljer ser sidan minimalistisk, men ändå spännande ut. Det är också ett bra sätt att dra ögat till det som är viktigt, kanske länkar eller knappar som man vill ska synas bra.

Pastell

Pastellfärger är på väg tillbaka, inte bara på webben. Fler och fler har börjat se fördelarna med att undvika starka färger och att designa hemsidor med en mer blygsam palett fungerar väldigt bra och ger en snygg retrokänsla.

Neon

Den som inte vill designa sin hemsida med mjuka färger kan helt tvärt om välja starka neonfärger. Det finns en risk att sidan ser skrikig ut, men om du använder dina neonfärger på ett smart sätt så kan din hemsida stå ut på ett häftigt sätt.

Andra trender

Scrolla är den nya klicken

När du tidigare använde en mus för att surfa på internet, så bestod din interaktion huvudsakligen av klickningar. Varje gång en webbplats öppnades drogs uppmärksamheten omedelbart till den övre högra sidan av skärmen. Genom att klicka och dra upp eller ner, kunde man interagera och gå igenom innehållet på sidan. Sedan dess har utvecklare hela tiden försökt att förenkla interaktionen mellan användare och webbplatser. Idag är det mycket enklare att scrolla igenom webbsidor, än det är att klicka. På mobila enheter kan du scrolla med fingret. Man kan tydligt se att moderna webbplatser redan har färre saker att klicka på och större scrollnings-områden.

Ghost-knappar

En stor framsteg har också gjorts inom ikonografin. Transparent, enklare och mer estetiska knappar har idag tagit över webben. De kallas för ghost-knappar och de skiljer sig från de gamla trenderna genom sin öppenhet och sina fina, vita yttre linjer.

Större innehåll

Medan rubriker och sidfot långsamt är på väg att helt försvinna, kan man se att innehållsområdet blir bredare och högre. Designers fokuserar nu på innehållets kvalitet och större visningsområden. Skräddarsydda fotografier och maximal bredd på bilder är nu ett måste för ett modernt utseende på en webbsida.

Materialdesign

Materialdesign ersätts långsamt av platt design genom att kombinera plana designelement med animation, övertoningar och 3D element för en rikare användarupplevelse. Inspirerad av papper och bläck, kommer vi att se en enorm tillväxt i enkelhet och interaktion som även blir lättare att integrera.

Infographics

Sammanslagningen mellan interaktivitet och användbar data gör att det blir roligare att läsa. Infographics blev känt 2014 och har ökat stadigt i popularitet. I stället för att titta på statisk, informationsbild eller text, kan du nu uppleva horisontell rullning och interaktivitet av diagram och hårddata. Infographics används framgångsrikt i webbdesign för att engagera kunder och uppmärksamma den marknadsförda produkten eller informationen.

Slutsats

Det som var populärt under 2015 verkar hålla i sig även under 2016. De nya färgerna för året gör att man osökt tänker sig tillbaka till 80-talet. Annars kommer trender att hålla i sig vad gäller ny webbdesign. Det som verkligen har ändrats på senare år är det faktum att det idag anses ok att scrolla istället för att klicka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *