Vad är ett snabblån

Ibland kommer det tillfällen då man snabbt måste få fram pengar. Det kan dyka upp oförutsedda utgifter som man inte alls har räknat med eller budgeterat för. Då kan det bästa alternativet vara att ta ett snabblån. Snabblån är en ganska ny typ av låneform, den introducerades i Sverige runt 2006 och är perfekt för den som behöver en mindre summa pengar direkt och vill komma ifrån långa och komplicerade ansökningsprocesser. Du får ofta svar direkt när du ansöker om snabblån och om din ansökan blir beviljad så har du normalt pengarna på kontot samma dag eller nästa vardag. Ett snabblån går, som namnet antyder, väldigt snabbt att få och är ett otroligt lätt sätt att låna pengar på.

Ansökan

Ansökan görs antingen direkt på nätet via dator eller mobil på Fair-laan.se. Du fyller i ett ansökningsformulär med personuppgifter, önskat belopp och löptid. Enkelt. När du skickat in din ansökan görs en kreditupplysning. Så fort ansökningen har blivit beviljad så betalas pengarna ut till det konto du angett. De flesta långivare kräver dock att du har ett registrerat mobilabonnemang.

Snabblån har aldrig krav på säkerhet och med säkerhet menar man att man måste lämna någon egendom som en slags pant till kreditgivaren. Det är säkerheten som banken tar som betalning om du inte skulle kunna betala tillbaka ditt lån. När det gäller snabblån finns inget krav på säkerhet och detta är en faktor som resulterar i den högre räntan.

Ränta och månadskostnad

Du får alltid klart och tydligt veta direkt hur mycket ditt snabblån kommer att kosta i ränta och hur hög månadskostnad du får.

Räntorna för ett snabblån kan ibland verka skyhöga, men man betalar faktiskt oftast inte så mycket i ränta. Anledningen är att långivarna alltid måste visa årsräntan, alltså räntekostnaden för ett års löptid, även om man bara har ett lån på 30 dagar. Hos de allra flesta långivarna ser du dock den faktiska lånekostnaden, vilket är den som egentligen är relevant. Snabblån är dock ett dyrt lån att ta. Om du måste låna pengar så är det ofta mycket billigare att ta ett vanligt lån.

Belopp och löptid

Lånebeloppet på ett snabblån kan variera väldigt mycket. Det kan sträcka sig från 3000 kronor och upp till 40 000 kronor, men det vanliga maxbeloppet ligger på runt 10 000 kronor. Även löptiden varierar kraftigt, allt från 30 dagar upp till 6 år och detta beror helt på vilken långivare du ansöker hos. Det är dock bra att tänka på att lånekostnaden kommer att bli högre ju längre löptid man väljer, så det är bra att välja så kort löptid och så hög månadskostnad som man känner att man kan betala. Detta kommer att hålla dina kostnader nere och du blir även skuldfri snabbare.

Som med alla lån så är det viktigt att läsa igenom alla regler och föreskrifter innan man skriver på. Olika bolag har olika villkor, så se till att du läser igenom villkoren noga varje gång som du tar ett snabblån. Se också till att du inte lånar mer än du behöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *