Vikten av länkbygge

Det finns så mycket man kan göra för att lyckas med sin webbplats. Oavsett vad det är man sysslar med, försäljning av produkter, tjänster eller helt enkelt en plats med information eller bloggin, så vill man att folk ska hitta fram till ens sidor. Till att börja med bör man se till att ha en snygg och väl fungerande webbplats, som också är sökmotoroptimerad. Både kunder och sökmotorer måste tycka om sidan, och den bör vara användarvänlig. Sedan kan man sätt igång med länkbygge, det vill säga hitta sajter som kan länka till ens egen webbplats.

Bra länkar kan göra mycket för att en sajt ska ranka bättre i sökresultaten, men samtidigt kan dåliga länkar påverka den negativt. Det gäller alltså att göra det på rätt sätt så man inte får motsatt effekt. Vilken sajt man länkar från, till exempel, kan inverka på hur Google och andra väljer att lista ens webbplats. Större, väl renommerade sajter har större tyngd och är verkligen ett bra ställe att ha en länk ifrån. Men en sajt som verkar spammig eller inte har så stor trafik brukar inte ge så bra länkar.

Hur kan man då få länkar till sin webbplats? Ett sätt är genom att skriva artiklar som sedan har en länk, och placera dessa i de artikelkataloger som finns online. Nyckeln här är återigen unikt, bra innehåll, det är inte bara att skriva om vad som helst och sedan länka. Det bör vara relevant till ämnet och man ska inte överdriva med länkarna. Annars kan man fråga om man kan skriva en artikel som gästbloggare på någon annans sajt. Det allra bästa är återigen om den också handlar om något som är relaterat, annars ser det onaturligt ut och kan ge dålig rank. Ibland kan man komma överens om ett utbyte av länkar, för att hjälpa varandra.

Har man flera webbplatser själv kan man länka mellan dem, och man kan också be sina vänner, kunder och leverantörer att göra det samma. Hela tiden gäller det att hålla i åtanke vilken sajt det är som länkar till en och vilket rykte den har. Det finns verktyg man kan använda för att se vilka länkar som är bra eller dåliga, så kallad länkstädning. När man har bra länkar till sin webbplats, från sajter som själva har bra rank eller rykte, så visar man sökmotorerna att man har något intressant att erbjuda. Något som andra vill ha och tycker är värt att länka till, vilket i sin tur ger högre rankning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *